søndag 26. oktober 2008

Jerusalem

Naa har jeg kommet meg til en Internettkafe i Betlehem, hvor PC'en er litt mer samarbeidsvillig enn den paa hostellet var.

Turen hit gikk veldig bra. Paa forhaand snakket vi mye om hva vi skulle svare paa sporsmaal i passkontrollen paa flyplassen, og hva vi ikke maatte si. Det skulle vise seg at det ikke var noe aa bekymre seg for. Noen av de andre fikk sporsmaal, men jeg smilte bare pent og fikk visum uten aa maatte si et ord.

Vi ankom Jerusalem grytidlig torsdag morgen. Etter noen faa timers sovn, dro vi til Ramallah. Paa vei dit fikk vi vaart forste mote med muren, checkpoint og soldater.

Fredag tilbragte vi i Jerusalem. Byen alle har hort om, byen som betyr saa mye for kristne saa vel som joder og muslimer, og som alle derfor vil ha sin del av. Dette kommer for eksempel tydelig fram i Gravkirken. Ulike kirkesamfunn har sin egen, strengt avgrensede del av kirken til sin disposisjon, og fordi det er vanskelig aa faa til en enighet mellom kirkesamfunnene, er det en muslimsk familie som har ansvaret for aa laase opp og igjen kirken.

Vi fikk ogsaa sett litt av gamlebyen i Jerusalem. Gamlebyen er delt i fire - det muslimske, det kristne, det jodiske og det armenske kvarteret. Trange gater med brostein paa kryss og tvers danner det som foltes som en labyrint. Her er alt annerledes. Luktene, menneskene, husene, vaeret - her er det lite som minner om Oslo en kjolig hostdag i slutten av oktober.

Paa kvelden samme dag dro noen av oss opp paa Oljeberget. Flott utsikt over Jerusalem by night! Vi gikk ned Via Dolorosa mot Getsemane, der vi desverre ikke kom inn fordi vi kom for sent paa kvelden.

I Jerusalem bodde vi paa et hostell med svaert enkel standard. Vi er tolv stykker, og bodde paa et tolvmannsrom. Trangt, men helt greit. I dusjen var det kaldt vann og daarlig trykk, rommene var slitte og foltes ikke veldig rene. Dopapir skal forovrig kastes i soppelbotten og ikke i do. Litt av hvert man maa passe paa!

Ingen kommentarer: